Wervelkolom in relatie tot klachten

De oorzaak van veel fysieke maar ook emotionele en psychische klachten zijn verkeerde, door reflexen ontstane dwangspanningen en/of dwangstanden die zijn ontstaan tussen botten en wervels. Met name tussen de schedel en de atlas/draaier. Hieronder ziet u welke klachten kunnen voortkomen uit onbalans van de betreffende wervels. Deze lijst is niet volledig.

atlascorrectieklein

Psychische samenhang, inwendige blokkades.

Wervelkolomproblemen en gewrichtsklachten kunnen een symptoom van diepere problemen zijn, dat eerder in de levenssituatie en de instelling van de cliënt dan in de anatomie te vinden is. Dit geldt in het bijzonder wanneer iedere keer de zelfde wervel klachten geeft. Een inwendige blokkade werkt de genezing tegen.

Feniks

Organische klachten en klachten van emotionele aard.

De wervelkolom staat in directe verbinding met de organen en de psyche. Verkeerd staande wervels kunnen verschillende klachten voortbrengen, die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben. Begrijpelijk worden zulke relaties als je bedenkt dat door de tussenwervelruimte de spinale zenuwen lopen die voor de innervatie, regulatie en aansturing van de inwendige organen en orgaansystemen noodzakelijk zijn.

Kennis vanuit de acupunctuur en de meridiaanleer beschrijven eveneens de verbinding tussen inwendige ziekten en verstoringen in relatie met de wervelkolom vooral de blaasmeridianen die zich in veelvoud in het bereik van de wervelkolom en het bekken bevinden. Bekend is ook dat problemen in handen, armen en schouders dikwijls door dislocaties van de onderste halswervels respectievelijk de eerste borstwervel (C5 tot Th1) veroorzaakt worden. Problemen in de voeten, enkels, knieën, benen of heupen staan echter dikwijls met de lendenwervels (L4 en L5) of het heiligbeen in verbinding. Vele klachten op gebied van de wervelkolom en de gewrichten hebben dikwijls ook een diepere oorzaak, met de levenssituatie, de opstelling tegenover zichzelf en de medemensen, maar ook met hoe de mens met zijn gedachten en gevoelens omgaat.

Ook de Traditionele Chinese Geneeswijze kent een zodanige samenhang:

  1. De cervicale wervelkolom staat voor alle vormen van emoties. Bijvoorbeeld wanneer een mens kwaad is en niet de moed heeft om zich te uiten, omdat hij altijd een lief c.q. goed mens wil zijn. Daarachter kan een angst om niet aardig gevonden te worden aanwezig zijn. De niet geuite woede vertoont zich meestal in het optreden van klachten in het gebied van de cervicale wervelkolom. Problemen aan de cervicale wervelkolom kunnen ook een uiting van halsstarrigheid en onbuigzaamheid zijn.
  2. De thoracale wervelkolom staat voor het zelfbewustzijn, voor het “ik ben”. Mensen die zich altijd klein voelen, die zich klein maken en laten maken, die geen gevoel van eigenwaarde hebben, altijd denken dat zij niets kunnen, veelal door de ouders of door de partner klein gehouden worden (en geen tegenspraak geven), hebben veelal problemen in het thoracale wervel gebied.
  3. De lumbale wervelkolom staat voor angst. Oerangst die wij meebrengen in het dagelijkse leven, levensangst, angst om verlaten te worden. Dus alle soorten van angst presenteren zich meestal met problemen van de lumbale wervelkolom.

Feniks